Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?

Niedoczynność tarczycy jest schorzeniem, które powoduje m.in. przybranie na wadze. Dlatego też osoby, które narzekają na zaburzenie wydzielania hormonu tarczycy muszą szczególnie dbać o swój sposób odżywiania. Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna opierać się przede wszystkim na suplementacji jodu. Odchudzanie przy niedoczynności tarczycy wymaga także wzbogacenia swojej diety o produkty białkowe, gdyż dzięki temu usprawniony zostanie metabolizm i spalanie tłuszczu.

Dieta w niedoczynności tarczycy

Zaburzenia wydzielania hormonów tarczycy łatwo jest rozpoznać, gdy pojawiają się następujące objawy: szybkie tycie niespowodowane wzrostem jedzenia, sucha i blada skóra, częste poczucie zimna i ociężałości. Są to symptomy niedoczynności tarczycy, które można leczyć suplementacją jodu i hormonów tarczycy. Najcenniejsze źródło jodu to ryby morskie, szczególnie dorsz, łosoś, płastuga, makrela wędzona, śledź. Dlatego też dieta w niedoczynności tarczycy powinna zawierać jak największą ilość tych produktów.

Jeśli chodzi o warzywa, owoce czy produkty zbożowe, to zawartość jodu w nich jest uwarunkowana od miejsca i sposobu hodowli. Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy nie powinny interesować się jakimikolwiek środkami odchudzającymi – większość z nich może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie hormonu oraz wejść w interakcje z lekami, wspomagającymi jego pracę. Złym pomysłem są także popularne diety – tycie przy tej odmianie choroby tarczycy nie wynika zwykle z nadmiernego apetytu i objadania się. Ograniczenie więc spożycia pokarmów może doprowadzić do poważnych zaburzeń pracy organizmu.

Odchudzanie przy niedoczynności tarczycy

Dieta redukująca jest zawsze wymagana tam, gdzie mamy do czynienia z nadwagą lub otyłością, a przy schorzeniach tarczycy zdarza się to często. Idąc do dietetyka, należy być przygotowanym na wywiad: na jakim tle wystąpiła niedoczynność (Hashimoto, wole guzkowate, poporodowe zapalenie tarczycy, niedobory jodu), od kiedy pacjent przyjmuje leki, jak długo utrzymuje się nadwaga. W zależności od schorzenia dietetyk dobierze właściwe produkty i zbilansuje dietę tak, aby nie występowały niedobory (w tym pierwiastków istotnych dla tarczycy, czyli żelaza, jodu, cynku, selenu oraz antyoksydantów). Podstawą pracy dietetyka jest zawsze ochrona chorego narządu i zapewnienie odpowiedniej podaży składników żywnościowych.

Najważniejszym składnikiem odżywczym przy niedoczynności tarczycy jest (oprócz jodu) białko. To ono powinno zajmować naczelne miejsce w codziennym menu. Wszystko to za sprawą metabolizmu, który zachodzi sprawniej i szybciej, gdy dostarczamy organizmowi białek. Ponadto sprzyja też spalaniu tłuszczu. Naturalnie, znacznemu ograniczeniu muszą być poddane tłuszcze. Zły wpływ na dietę, pracę tarczycy i wchłanianie się jodu mają też niektóre surowe produkty, np. kalafior, kapusta, groch, fasola, rzepa, brukiew, soja, gorczyca czy orzeszki ziemne.

Warto natomiast postawić na kolendrę, majeranek, kminek, czerwoną herbatę czy rutę, które wspomagają przemianę materii. Pozostałe zalecenia są zbliżone do zasad każdej zdrowej i skutecznej diety: regularne posiłki, najlepiej spożywane w mniejszej ilości, a częściej, spokojne i powolne przeżuwanie potraw i nienajadanie się do syta podczas jednego posiłku (ośrodek głodu i sytości reaguje na nową porcję jedzenia z opóźnieniem, już po wstaniu od stołu), picie dużej ilości wody mineralnej.

Odchudzanie to nie tylko odpowiedź na pytanie, jaka dieta przy niedoczynności tarczycy, ale także postawienie na ćwiczenia. Metabolizm musi być wsparty aktywnością fizyczną. Niedoczynność tarczycy objawia się wzrostem wagi, należy więc przy utrzymaniu odpowiedniej diety, wykonywać ćwiczenia fizyczne. Może to być pływanie, jazda na rowerze lub zwykła gimnastyka. Ważne, by aktywność fizyczna była systematyczna.

Dieta przy tarczycy, jak potocznie nazywają sposób odżywiania przy chorobach tego gruczołu chorzy, powinna być dobrana indywidualnie przez dietetyka i skonsultowana z endokrynologiem podczas wizyty kontrolnej.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

OCZYSZCZANIE ORGANIZMU Z TOKSYN RODZAJE DIET Avilin – balsam, który goi i koi skórę oraz błony śluzowe Ostre zapalenie trzustki leczenie dietą Psycholog, psychiatra czy psychoterapeuta? Do kogo się zgłosić? Czy zdrowe jedzenie może nas zniszczyć? Odporność na 5+ Naturalna witamina D w sprayu Kurzajki Opryszczka pospolita Aparaty ortodontyczne Niedobory witamin Składniki odżywcze Objawy alarmowe ze strony układu pokarmowego. Dietetycy alarmują: picie napojów gazowanych zabija 184 tysięcy ludzi rocznie! 12 pierwszych sekund czyli udane pierwsze wrażenie Gotowanie na parze Czego jeszcze nie wiesz o trądziku? Błonnik działa jak odkurzacz Żywienie w niedokrwistości Depresja Zgaga Najlepsze śniadanie na kaca Nieświeży oddech

Popularne w tym tygodniu:

Czy warto podjąć psychoterapię? Siemię lniane Zdrowe dziecko to szczęśliwe dziecko. Zimą zadbaj o odporność smyka!